De smartphones die tegenwoordig de meeste aandacht krijgen, behoren vaak tot de top van de markt en beschikken over de beste specificaties van deze tijd. Zo reviewde wij eerder dit jaar de twee top modellen van HTC en Samsung, namelijk de HTC One en Samsung Galaxy S4. Stuk voor stuk voorzien van de hoogste resolutie beeldschermen, krachtige processors en zeer goede camera’s. Echter hangen aan beide smartphones een prijskaartje van boven de 500 euro. Een bedrag wat niet iedereen zich zomaar kan permitteren.

Een partij die het over een totaal tegenovergestelde boeg gooit is Mozilla, de organisatie achter de populaire webbrowser Firefox. Met Firefox OS komen zij met een zeer open besturingssysteem waarin applicaties en onderdelen die gemaakt zijn met html en css centraal staan. In feite dus een veredelde webbrowser, uitgebouwd tot mobiel besturingssysteem. Dankzij deze technieken ligt het maken van applicaties niet alleen laagdrempeliger, ook de hardware die het OS vereist kan een stuk eenvoudiger en daarmee dus goedkoper worden.

De eerste smartphone die is uitgebracht met Firefox OS als besturingssysteem is de ZTE Open. Het toestel is begin juli exclusief in Spanje als prepaidpakket bij provider Movistar in de verkoop gegaan voor een bedrag van slechts 69 euro. Naast het toestel ontvangt de koper ook nog 30 euro aan beltegoed, waardoor het toestel inclusief Micro SD kaart 39 euro zou kosten. Eind augustus was het toestel tevens kort verkrijgbaar op Ebay voor de de Amerikaanse en Engelse consument. Skloink heeft in Spanje het toestel op de kop weten te tikken en testte de Firefox phone de afgelopen tijd uitgebreid uit. Wat krijg je voor die zeven tientjes?

ZTE Open Hardware

Hardware
Wanneer het toestel uit staat zou je niet verwachten dat hetgeen je in je hand houdt, voor slechts 39 euro over de toonbank zou gaan. De smartphone, gemaakt van glimmend blauw plastic, voelt stevig aan en ligt door zijn rondingen lekker in de hand. De ZTE Open beschikt over een 3,5 inch scherm, wat even groot is als bijvoorbeeld die van de iPhone 4S. Aan de bovenkant vinden we de power-knop en 3,5 mm koptelefoon aansluiting en aan de onderkant een Micro USB-poort. Aan de linker zijkant beschikt de ZTE Open over volumetoetsen, terwijl de rechterkant van het toestel ongeschonden is gebleven. Tenslotte vinden we aan de achterkant een camera en speaker terug.

Zodra de powerknop echter ingedrukt wordt en het beeldscherm aan gaat, merken we pas dat we toch daadwerkelijk een budgettelefoon in onze handen hebben. Het TFT beeldscherm beschikt over 480 x 320 pixels, wat gelijk is aan bijvoorbeeld de allereerste iPhone, een smartphone die inmiddels 6 jaar geleden  op de markt verscheen. Aan de binnenkant vinden we een op 1 GHz geklokte singlecore processor van Qualcomm bijgestaan door 256MB aan RAM geheugen. Ook de interne opslag is niet indrukwekkend. Met 512MB gaan we ook hier qua standaard flink wat jaren terug. Wel is het opslaggeheugen dankzij Micro SD kaartjes tot maximaal 32GB uit te breiden. Een functionaliteit die veel dure smartphones tegenwoordig ingeleverd lijken te hebben.

ZTE Open Achterkant

De achterkant van de Firefox OS smartphone is afneembaar, waardoor de 1200 mAh accu van het apparaat te vervangen is. Door de accu te verwijderen, vinden we de simkaart houder en Micro SD-kaart slot. Ook vinden we op de achterkant de 3,15 megapixel camera terug en een speaker die nog best wel behoorlijk wat geluid weet te produceren. Met 12,5 mm is de ZTE Open aan de vrij dikke kant.

Interface
De interface binnen Firefox OS kent veel elementen die andere mobiele besturingssystemen ook bevatten. Centraal is het homescreen te vinden waarop de tijd en datum wordt aangegeven. Onderaan vinden we een horizontale balk waar applicatie in vast te pinnen zijn. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de snelkoppelingen naar applicaties op het homescreen binnen Android. Door naar links te vegen, belanden we in het zoekscherm. Hier kan niet alleen naar applicaties op de telefoon worden gezocht, maar ook online in de marketplace; de app store binnen Firefox OS.

Rechts van het homescreen is het applicatie overzicht van de smartphone te vinden, vergelijkbaar met bijvoorbeeld het hoofdmenu binnen Android op het springboard op iOS. Hoe meer applicaties men download, hoe meer schermen er zullen ontstaan die gevuld worden met de app iconen. Door een applicatie ingedrukt te houden beginnen ze te bewegen, een visuele animatie die gekopieerd lijkt te zijn uit iOS 6 en lager. Vervolgens kunnen de apps worden verwijderd, van plaats worden geruild of aan de snelkoppelingen bar beneden worden “gepind”.

Firefox OS interface

Tenslotte beschikt Firefox OS net zoals Android en iOS over een notificatiebalk. Door de balk bovenaan het scherm naar beneden te slepen, kunnen meldingen worden bekeken en bepaalde functionaliteiten zoals wi-fi en Bluetooth aan of uit worden geschakeld. Overige schermen, zoals bijvoorbeeld het instellingen menu, lijken rechtstreeks uit oude Android versies gekopieerd te zijn. Al met al biedt Firefox OS echter alle globale aspecten die ook binnen andere besturingssystemen te vinden zijn.

Camera kwaliteit
Met een camera die over een resolutie beschikt van slechts 3,15 megapixels en verder ook geen speciale sensor gebruikt zoals HTC bijvoorbeeld doet, mag er verwacht worden dat de foto’s die de smartphone schiet niet van bijzondere kwaliteit zullen zijn. Onderstaande fotoserie laat dan ook duidelijk zien dat de foto’s niet echt geschikt zijn om buiten het beeldscherm van de ZTE Open te treden. Kleuren zijn niet natuurgetrouw en details zijn niet te vinden. Ook heeft de telefoon moeite met bepalen wanneer hij in landscape modus wordt gehouden bij het maken van een foto, waardoor de foto in de meeste gevallen verkeerd opgeslagen wordt. Uiteraard is dit op te lossen door de foto vervolgens in een bewerkingsprogramma te roteren.

ZTE Open Firefox OS foto 1  ZTE Open Firefox OS foto 2
ZTE Open Firefox OS foto 3  ZTE Open Firefox OS foto 4

So far so good
Voor 39 euro lijken we tot nu toe een behoorlijke smartphone te krijgen. Ware het niet dat, wat de ZTE Open in combinatie met Firefox OS juist goed zou moeten doen, nou niet heel denderend doet. Bij een besturingssysteem dat in feite een veredelde webbrowser is, zou je verwachten dat de webbrowser binnen het systeem zelf dik in orde zou moeten zijn. Het laden van websites, zelfs over een snelle wi-fi verbinding, gaat traag en worden niet altijd even correct weergegeven als op andere platformen.

Ook elementen binnen de interface werken niet altijd even goed zoals ze zouden moeten doen. Het naar beneden swipen van de notificatiebalk heeft vaak toch wel minimaal 3 keer proberen nodig. Swipen lijkt sowieso wel een probleem op de ZTE Open. Door van verschillende screens te veranderen met een veeg beweging, denk het systeem vaak een klik te detecteren die vervolgens dan weer een applicatie laat opstarten. En dat opstarten gaat behoorlijk langzaam.

Firefox OS Browser

Of dat nog niet genoeg is, is het virtuele toetsenbord binnen Firefox OS ook nog eens echt bagger. Het toetsenbord is klein, en detecteert vaak andere letters en cijfers dan waar er op geklikt wordt. Een oplossing zou zijn om te werken met een woordenboek met voorgestelde woorden, maar ook die ontbreekt op het toestel. Al met al kunnen deze irritaties onder twee redenen geplakt worden. Allereerst is de hardware natuurlijk niet je-van-het. De 1GHz singlecore processor heeft het lastig om én de UI te tonen én een “complexe” website. Daarnaast is ook Firefox OS zelf nog niet foutloos. Echter wil Mozilla ieder kwartaal een nieuwe update verspreiden, waardoor dit probleem zich na wat iteraties vanzelf zou moeten oplossen.

Conclusie
Firefox OS is één van de nieuwste spelers op de markt wat betreft mobiele besturingssystemen en pakt het behoorlijk anders aan dan huidige spelers zoals iOS, Android of Windows Phone. Firefox OS is een besturingssysteem waarin alles wordt gemaakt met html, css en javascript. In feite is het dus een veredelde webbrowser die elementen van de telefoon kan aanspreken. Apps en andere functionaliteiten worden offline opgeslagen, waardoor de telefoon ook zonder internetaansluiting gewoon bruikbaar is.

ZTE Open

De ZTE Open is de allereerste smartphone die van dit OS gebruik maakt. Waarschijnlijk wilde Mozilla zo snel mogelijk een apparaat als proof of concept op de markt hebben, die voor zo min mogelijk budget gebouwd zou kunnen worden. De ZTE Open is qua hardware te vergelijken met een telefoon van 5 jaar geleden. Het scherm heeft een lage resolutie en niet echt gevoelig. De batterij is, ondanks de mindere hardware dat het hoeft aan te sturen, bagger. Het toestel weet met een beetje geluk de helft van de dag te overleven op 1 lading. Ook de camera is niet noemenswaardig te noemen.

Momenteel ligt het toestel in de vitrine van diverse Spaanse warenhuizen en provider Movistar. De vraag is echter, waarom? Consumenten schijnen volgens de verkopers geen interesse in de telefoon te hebben en gaan liever voor een paar tientjes duurdere Android smartphone, ondanks de crisis. Gebrek aan apps zoals bijvoorbeeld WhatsApp schijnt de voornaamste reden hiervoor te zijn. Desondanks vloog het toestel tijdens de verkoop op Ebay wel weg als zoete broodjes. Met name developers en nieuwsgierige gebruikers die de 69 euro toch wel kunnen missen blijken het toestel aan te schaffen.

De ZTE Open is in de huidige tijd als consumenten smartphone niet echt serieus te noemen. Android toestellen worden steeds goedkoper, hebben meer naamsbekendheid en het platform is een stuk volwassener. Nee, de ZTE Open kan nog het meest bestempeld worden als een tastbaar object waarop Firefox OS te proberen is, in plaats van een op een emulator op de pc. Net zoals bij andere besturingssystemen zal Firefox OS zich moeten door ontwikkelen en het geluk hebben dat een populaire fabrikant een leuk toestel ermee op de markt brengt. De ZTE Open is wat mij betreft Closed.

Eindoordeel: 5 sterren
★★★★★☆☆☆☆☆