Hij heeft even op zich laten wachten, maar is dan nu toch eindelijk breed verkrijgbaar. Leap Motion belooft de besturing van computers radicaal te gaan veranderen, althans zo roept het bedrijf dat 40 miljoen dollar ophaalde voor de productie van het apparaat. Skloink kreeg de kans om het apparaat een tijd lang flink te testen. Of de Leap Motion daadwerkelijk ook zo intuïtief werkt en praktisch is voor het dagelijks gebruik, lees je in deze uitgebreide review.
De Leap Motion weet al tijden veel aandacht naar zich toe te trekken. Het kleine kastje dat aan een desktop, laptop of Mac aangesloten kan worden, moet het mogelijk maken dat we onze computers via gebaren kunnen besturen, zonder het beeldscherm daadwerkelijk aan te hoeven raken. Groot voordeel hiervan is, dat er geen vingerafdrukken op het beeldscherm belanden. Iets wat op smartphones en tablets niet zo erg is, maar op een grote monitor toch een stuk irritanter zou zijn.
Hardware en setup
De Leap Motion ziet er op z’n minst even aantrekkelijk uit, als de functionaliteit die het apparaat moet bieden. Het zilverkleurige kleine kastje meet 79 x 30 x 11mm en heeft afgeronde hoeken. Onder de zwarte glazen bovenkant bevinden zich onder andere diverse infrarood sensors die de bewegingen moeten detecteren. De onderkant is gemaakt van zwart rubber, wat voor de grip moet zorgen. Verder is er een groene led aan de voorkant te vinden die aangeeft of het apparaat aan staat en een USB 3.0 poort aan de zijkant. Naast het apparaat zelf, levert Leap Motion uiteraard ook een USB-kabel mee om het apparaat aan te sluiten.
Het aansluiten van de Leap Motion kan eigenlijk niet makkelijker. Door simpelweg het apparaat aan te sluiten op een USB poort en vervolgens de Leap Motion software suite te downloaden, is de Leap Motion klaar voor gebruik. Naast de nodige stuurprogramma’s levert de Leap Motion software suite ook een soort launcher mee, genaamd Airspace. Airspace is de verzamelplaats waarin beschikbare Leap Motion applicaties komen te staan, maar ook kunnen worden gedownload via de Airspace Store. De Store is feitelijk niets meer dan een link naar de website en is door iedereen (met of zonder Leap Motion Controller) te doorzoeken.
Leap Motion heeft voor de launch naar eigen zeggen veel tijd gestoken in het laten ontwikkelen van applicaties bij ontwikkelaars. Bij het uitbrengen van het apparaat zijn er inderdaad al tientallen apps beschikbaar, zowel gratis als apps waarvoor betaald dient te worden. Echter ontbreekt het momenteel nog wel aan echt functionele applicaties. Veelal zijn het namelijk spelletjes die laten zien wat er mogelijk is met de Leap Motion. Wel handig is ‘Touchless’. Deze gratis app laat de Leap Motion functioneren als een soort virtuele trackpad in de lucht, waarmee de computer te besturen is.
Leap Motion in de praktijk
De eerste keer de Leap Motion gebruiken voelde als een magisch moment. Via een introductie scherm wordt er gevraagd je hand boven het kastje te hangen en de machine zal zijn werk gaan doen. Oftewel: probeer maar eens wat! Op het beeld verschijnt een witte representatie van de Leap Motion Controller in combinatie met een lichtgevend veld waarbinnen de bewegingen worden geregistreerd. Hierna verschijnt de tekst “This is what it sees”.
Wanneer je je hand(en) boven de Leap Motion Controller houdt, verschijnt er een model van in beeld. Bij het bewegen, beweegt het model vrijwel zonder vertraging exact het zelfde mee. Het is erg indrukwekkend hoe zelfs de kleinste bewegingen of rotatie worden opgemerkt. Wel valt op dat het daadwerkelijke detectie veld van de controller zijn limieten kent. Bij bepaalde houdingen kan het apparaat niet elke vinger even goed detecteren, wat resulteert in het spontaan verdwijnen van vingers op het beeldscherm. Wellicht dat dit met software updates nog opgelost kan worden.
Het spelen van games verloopt prima. Zo moeten er bij het spel ‘Dropchord’ twee vingers in de lucht gehouden worden, waarna er een virtuele laser tussen de twee plekken waarna verwezen wordt verschijnt. Vervolgens verschijnen er binnen een cirkel objecten die met de laser geraakt dienen te worden. Afhankelijk van de stand van de vingers, draait deze laser mee. Het oppakken van het spel is simpel en tegelijk erg vermakelijk. De gevoeligheid van de besturing laat zien dat het op technisch gebied fantastisch werkt, alleen lijken sommige spelletjes haastig in elkaar te zijn gezet.
De toekomst
Buiten tientallen spelletjes, beschikt de Leap Motion nog niet echt over ondersteunende applicaties die daadwerkelijk echt nuttig zijn. Dat verschillende partijen bezig zijn met de functies van het apparaat te linken aan een interessant concept, is duidelijk. Zo is er bijvoorbeeld een educatieve app waarmee via vingerbewegingen een kikker kan worden ontleed. Echter moet hier wel 4 dollar voor neergelegd worden. Ook de New York Times heeft een app uitgebracht, waarmee de populaire krant via cirkelbewegingen kan worden doorgebladerd.
Wel biedt de Leap Motion ondersteuning om de computer te kunnen bedienen. In allerlei video’s die het bedrijf de afgelopen maanden naar buiten bracht, liet het zien hoe gemakkelijk dit wel niet was. Dit is in de praktijk echter niet helemaal waar. Het scrollen door pagina’s gaat inderdaad geweldig, maar zodra er iets aangeklikt moet worden, wordt het lastig. Er moet namelijk met de vinger recht naar voren bewogen worden, wat makkelijk lijkt maar toch nog een behoorlijk uitdaging blijkt.
De Leap Motion heeft absoluut potentie. De controller ziet er geweldig uit en weet bewegingen uitzonderlijk goed te detecteren. Op software gebied schiet het apparaat echter nog flink te kort. Het zal voornamelijk een kwestie van tijd zijn, voordat er echt nuttige toepassingen voor de Leap Motion uitkomen. Ontwikkelaars moeten dit platform eerst oppakken, iets dat we bijvoorbeeld ook zagen bij de Wii en Microsoft’s Kinect. Wel is de vraag of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Voorlopig trekt de Leap Motion namelijk nog echt een bepaalde niche aan. Wie 80 dollar uitgeeft aan de aanschaf van de Leap Motion zal het dus vooral doen vanwege zijn potentie, niet zozeer om hetgeen het nu kan.
Eindoordeel: 7 sterren
★★★★★★★☆☆☆