Smartphones en tablets beginnen steeds te begrijpen van onder andere onze dagelijkse bezigheden en de wereld om ons heen. Door middel van bijvoorbeeld GPS is een apparaat in staat te begrijpen waar op de wereld het zich bevindt. En dankzij hulpmiddelen als Estimote Beacons, waar we eerder over schreven, is er zelfs context aan deze plaatsen te koppelen. Met de Structure Sensor van het bedrijf Occipital, moet ook de mogelijkheid tot het accuraat in kaart brengen van de dimensies van de omgeving geen toekomst muziek meer zijn.
De Structure Sensor is een 3D-sensor die op een iPad aangesloten kan worden en vervolgens via de nieuwe Lightning poort van Apple in connectie staat met het apparaat. Vervolgens kan, door met de iPad rond te lopen, de exacte dimensies van bijvoorbeeld een kamer in kaart worden gebracht. Hierdoor kan binnen een handomdraai een digitale 3D-kaart worden gemaakt van bijvoorbeeld de woonkamer, of kunnen objecten en mensen in slechts enkele seconden opgeslagen worden als 3D-model. Dergelijke 3D-modellen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het 3D printen.
De Structure Sensor heeft een visueel bereik van 40 centimeter voor de iPad tot 3,5 meter verderop. Hierdoor is het perfect in staat om een voorwerp zoals bijvoorbeeld een teddybeer tot aan flinke stukken van een kamer in één scan in kaart te brengen. Naast een camera beschikt de Structure Sensor ook over twee infrarood LEDs, waarmee de omgeving wordt vastgelegd. Dankzij die infrarood LEDs is het dus ook mogelijk om in het donker objecten te scannen, aangezien infrarood zelfs in het donker een prima zicht hebben.
Het apparaat kan momenteel via Kickstarter gekocht worden voor een prijs van 349 dollar (omgerekend zo’n 260 euro). Het bedrijf wist namelijk binnen enkele dagen al ruim het gevraagde budget op te halen via het populaire Crowdfunding platform. Uiteraard wordt er ook aan de developers gedacht. Occipital zal met een uitgebreide SDK voor het apparaat komen, waardoor ontwikkelaars de functionaliteiten van de Structure Sensor ook kunnen integreren in eigen apps.