Wearables zijn de toekomst. Dat zien wij en dat zien ook de grote fabrikanten. Sommige brengen een geheel nieuwe functie met zich mee, anderen dienen als verrijking van de producten die we momenteel al veel gebruiken. Een vorm waar diverse fabrikanten zich nu op storten is de smartwatch. Al maanden wordt het internet overspoelt met geruchten van onder meer Apple, Samsung en Google die aan een dergelijk apparaat bezig zouden zijn. Afgelopen woensdag kwam er tijdens de IFA in Berlijn, Europa’s grootste consumenten electronicabeurs, voor 1 van die bedrijven een einde aan maandenlang speculeren.
Tijdens een Samsung Unpacked 2013 presenteerde het Koreaanse bedrijf niet alleen een nieuwe versie van de populaire phablet, de Samsung Galaxy Note 3 en de 2014 editie van de 10 inch Galaxy Note 10.1 tablet, maar ook de Samsung Galaxy Gear: Samsung’s eigen smartwatch. Skloink was aanwezig bij de aankondiging en kreeg de kans om de smartwatch van Samsung even uit te proberen.
Uiterlijk en hardware
Het eerste wat opvalt aan de Samsung Galaxy Gear is zijn grootte. Om het 1,63 inch Super Amoled beeldscherm zit een flinke metalen rand, wat best wel uniek is voor een Samsung product. De meeste smartphones en tablets van het bedrijf zijn namelijk gemaakt van kunststof. Met zijn 74 gram is de smartwatch iets lichter dan die van concurrent Sony. Wel voel je het horloge continue wel behoorlijk goed zitten. Laat je overigens niet verleiden door alle afbeeldingen die online verschijnen. Hoewel de Galaxy Gear lomp en goedkoop oogt, is in het echt juist het tegendeel waar.
De Samsung Galaxy Gear verschijnt in 6 verschillende kleuren, wat zich vooral door vertaald naar de rubberen band. Met deze band is overigens iets bijzonders aan de hand. Samsung heeft namelijk in één van de bandjes een 1,9 megapixel camera verwerkt. Zoals op bovenstaande foto te zien is, zorgt dit voor een bobbel die net onder het scherm te vinden is. Foto’s en video’s van 10 seconden kunnen opgeslagen worden op 4 GB aan intern geheugen die niet uitbreidbaar is. De smartwatch zelf draait op een op 800MHz geklokte singlecore processor, bijgestaan door 512MB aan werkgeheugen. Voor smartphone begrippen natuurlijk prehistorisch, voor de smartwatch volgens Samsung voldoende.
Ook bijzonder zijn de twee microfoons en een speaker die Samsung in het apparaat heeft ingebouwd. Hiermee is het mogelijk om, met behulp van een aangesloten smartphone, te kunnen bellen. Door als een soort James Bond het horloge naar het oor te brengen, kan er een telefoongesprek gevoerd worden. Erg praktisch is dit overigens niet. Waar je met een telefoon tijdens lange gesprekken nog wel eens van hand kunt wisselen, is dit met een horloge uiteraard niet mogelijk. Ten slotte is er nog een 315mAh accu te vinden, waarop de Galaxy Gear het volgens Samsung zo’n 25 uur zou moeten volhouden.
Toepassingen
De interface van de Samsung Galaxy Gear zou zomaar uit een niet-Samsung product kunnen komen. De schermen lijken in niets op TouchWiz, de skin die op Samsung smartphones en tablets draait, maar is wel erg overzichtelijk. Door naar links en rechts te vegen, kan er door de interface worden ge-scrollt. Een veeg vanaf boven functioneert als terug-toets. Voor de rest kan de aan/uit-knop als home-knop fungeren. Door naar beneden te vegen wordt de camera gestart, waarmee direct een foto kan worden genomen door op het scherm te tikken.
Qua functionaliteit fungeert de Samsung Galaxy Gear echt als een soort tweede scherm voor de smartphone. Zo is het mogelijk om berichten en notificaties die binnenkomen op de smartphone te bekijken en kan het adressenbestand met telefoonnummers worden gebruikt om via de smartphone verbinding te bellen. Dit houdt dus wel in, dat de apparaten allebei ten alle tijden via Bluetooth met elkaar verbonden dienen te zijn. Daarnaast zit er een ingebouwde stappenteller en GPS in het toestel verwerkt. Hierdoor kan de smartwatch prima gebruikt worden tijdens het hardlopen.
Om het toestel uit te breiden kunnen er diverse apps worden gedownload uit Samsung’s eigen Appstore. Zo zijn er een aantal apps beschikbaar waar onder andere Path, Ebay, Evernote Pocket onder vallen. Ook is Samsung’s S Voice ingebouwd, waarmee via gesproken commando’s, functies kunnen worden uitgevoerd. Last but not least, is de Galaxy Gear natuurlijk ook als gewoon horloge te gebruiken. Standaard komt het apparaat met verschillende klok-ontwerpen.
Conclusie
De Samsung Galaxy Gear is een leuk horloge met een aantal handige features. Er zit echter één maar aan. Het horloge krijgt een prijs mee van 300 euro en dat is een behoorlijke smak geld. Hiervoor krijg je een horloge dat iedere dag aan de lader moet, behoorlijk dik is en nog niet eens tot de mooiste horloge modellen behoort. Daarnaast mis ook echt een functie waarvan we zouden zeggen: dat ik als die tijd zonder heb gekund. Stiekem krijg ik het idee dat Samsung het product eerder op de markt wilde hebben dan concurrent Apple en er hierdoor helaas minder uit hebben gehaald dan het concept te bieden heeft. En dat is zonde, want wearables kunnen wel degelijk een verrijking zijn voor de huidige markt.